Курс: Дихателни практики и медитация

Предстоящо събитие

Начало:

22

Юни

Понеделник

20:00

Край:

22

Юни

Понеделник

21:30

Каня ви на едно тридневно пътешествие, в което ще изследваме дишането си и ще се опитаме да влезем в по-дълбока медитация. Ако нямате възможност да присъствате три дни, може да пътувате с нас само един или два дни. 

Това е предизвикателство, в което ще се опитаме да сме присъствени и радостни.

Ще започнем практиката с дихателни техники, за да успокоим и овладеем ума. Така ще създадем  подходяща среда за медитация.

Прекрасен начин да се освободите от стреса, да оставите всичко преживяно и да се потопите в един друг свят – на спокойствие, тишина и дихание

Всичко това ще отпусне напълно тялото и освободи напрежението от изминалия ден и ще ви помогне да се насладите на съня, релаксирани и доволни.

 

 

Пранаяма

Практикуването на пранаяма развива устойчив ум, силна воля и правилна преценка. Пранаяма е изкуство и има техники, които карат дихателните органи да се движат и разширяват преднамерено, ритмично и интензивно. Тя се състои от дълъг, устойчив фин поток на вдишване, издишване и задържане на дъха. Вдишването стимулира организма, издишването изхвърля замърсения въздух и токсините, задържането разпределя енергията из цялото тяло, като достига до всяка клетка. Пранаяма е мост между физическото тяло и ума. 

 

                                                          

 

 

Прана

Да се обясни какво е прана е също толкова трудно като да се оясни Бог. Праната е пронизващата енергия на всички равнища – физическа, психическа, интелектуална, сексуална, духовна и космическа енергия. Прана е дъхът на живота на всички същества във Вселената. Те се раждат и живеят чрез нея. Обикновено се превежда като дъх – дихание, но това е само една от нейните многобройни прояви в човешкото тяло. Ако дишането спре, спира и животът. 

 

 

 

Медитация 

Медитацията се случва тогава, когато мозъкът е в Алфа активност и се задълбочава към Тета и Делта. Резултатът от Алфа ритъма са положителни мисли и положителна нагласа, свързани със спокойствие, което се постига. Увеличава се производството на серотонин в мозъка, което може да повлияе добре при депресивни състояния. Алфа вълните носят емоционална стабилност и уравновесеност. В този режим изплуват важни решения. Алфа вълните интегрират добре двете полукълба, свързват ги за по-добра и ясна мисъл. 

Медитацията не е цел само за еден живот. Необходими са поне няколко живота, за да я постигнеш. Но започваш оттам докъдето си стигнал в предишния. Всяко усилие си струва. Когато започнеш да медитираш, всичко е важно – какво ядеш, какво мисилиш, какво говориш, чуваш. 

                                                  

 

 

 

Препобъчвам да се направят и трите практики, тъй като са с надграждане и ще постигнете по-голям ефект, но ако нямате възможност, може да се запишете само за избраната от вас.

 

 

 

След края на курса:

  • Ще познавате основни дихателни практики
  • Ще сте релаксирани
  • Ще сте много по-спокойни и с овладени емоции
  • Ще сте опитали да медитирате
  • Ще сте се насладили на блаженството на дълбоката релаксация
  • Ще се запознаете с някои мантри

 

 

Датите са:

8, 15, 22 Юни

на 22-ри ще направим Йога Нидра

 

Час:

20.00ч – 21.30ч

 

 

Място:

Zoom

 

 

 

Такса:

 

  • 3 практики – 50 лв
  • 1 практика – 20 лв