Сарвангасана
25 Март 2019

Значимостта на Сарвангасана не може да бъде преувеличена. Тя е едно от най-висшите блага, дарени на човечеството от древните мъдреци.

 

Сарвангасана е майката на асаните!

 

Както майката се стреми към хармония и щастие в дома, така тази асана се бори за хармония и щастие на човешкия организъм.

 

Има няколко ендокринни органи и жлези с вътрешна секреция в човешкия организъм, които се къпят в кръв, поемат хранителни вещества от кръвта и секретират хормони за правилното функциониране на едно развито тяло и мозък. Ако жлезите не функционират правилно, хормоните не се отделят както трябва и състоянието на тялото започва да се влошава. Поразително много асани имат пряко въздействие върху жлезите и подпомагат тяхното правилно функциониране.

 

 Сарвангасана оказва подобно въздействие върху щитовидната жлеза и околощитовидните жлези, които са разположени в шийната област, тъй като в резултат на здравия блок на брадичката тяхното кръвоснабдяване се подобрява.

Освен това, тъй като тялото е в преобърнато положение, венозната кръв тече без всякакво усилие посредством силата на земното притегляне.

На здравословната кръв се дава възможност да циркулира около шията и гръдния кош.

В резултат, страдащите от задъхване, сърцебиене, астма, бронхити и заболявания на гърлото получават облекчение. Тъй като главата остава стабилна в това обърнато положение и притокът на кръв бива регулиран чрез здравия блок с брадичката, нервите се успокояват и всяко главоболие – дори хронично – изчезва.

Продължителното практикуване на тази асана премахва настинки и други проблеми в носа. 

В резултат на успокоителния ефект на позата върху нервите, страдащите от повишено кръвно налягане, раздразнение, избухливост, нервно разстройство и безсъние биват облекчени.

Смяната на въздействието на гравитацията върху тялото също влияе на коремните органи, така че чревната перисталтика се усилва и констипацията изчезва.

Като резултат организмът се освобождава от токсините и се чувства пълен с енергия.

Асаната се препоръчва при уринарни разстройства и размествания на матката, менструални проблеми, хемороиди и херния.

Тя също помага за облекчаване на епилепсия, понижена жизненост и анемия.

 

 

Без преувеличение може да се каже, че ако човек практикува редовно Сарвангасана, той ще почувства нова жизненост и сила и ще бъде по-щастлив и уверен. Нов живот ще тече в него, умът му ще бъде умиротворен и ще чувства радостта от живота.

След дълго боледуване редовната практика на тази асана  два пъти на ден възвръща загубената жизненост.

 

Цикълът на Сарвангасана активира коремните органи и облекчава страдащите от коремни язви, остри болки в корема и колит.

 

Дамите, когато са в период на месечния си цикъл не е добре да изпълняват тази поза, както и тези, които в момента имат високо кръвно.

 

 

 

литература: Б.К.С. Айенгар “Светлина върху йога” и лични записки

снимки: Дени Кирилова

списание: SOHealth